Optimizacija materialov vrvic

Kar loči naša padala od konkurence je dejstvo, da smo pripravljeni vnesti v krilo mešanico materialov, s katerimi za vsako potrebno lastnost uporabimo točno določen material. Verjamemo, da je to bistvenega pomena, v kolikor hočemo trgu ponuditi proizvod z zadnjo preverjeno tehnologijo.

Preden obrazložimo kako uporabljamo vrvice na naših padalih je prav, da se najprej seznanimo s tem, kar je danes aktualno na trgu:

Dyneema: Trenutno defenitivno daleč najmočnejši material zaenkrat na trgu, kar za tretjino močnejši od ostalih aramidnih/kevlarskih vrvic z enakim diametrom. To pa tudi še ni vse: Dyneema prav tako tudi zelo dobro prenaša test upogibanja vrvice. Ta material zdrži skoraj 5000 ciklov, brez da bi sama vrvica poslabšala svoje lastnosti. Hkrati pa je Dyneema tudi bolj vzdržljiva pri UV lastnostih, tudi neoplaščena vrvica bo imela veliko daljšo življenjsko dobo od ostalih kevlarskih vrvic. Vseeno pa ima tudi slabšo lastnost, to je krčenje takrat, kadar vrvica ni pod napetostjo. To se malenkostno poveča še pri višjih temperaturah, kjer se Dyneema še prej skrči.

Aramidne/kevlarske vrvice: Te klasične vrvice so v uporabi v padalstvu že mnogo let. Kevlarju niso všeč testi upogibanja, saj se pri nekaj 1000 ciklih hitro pokažejo slabše lastnosti materiala. Novi pristopi namakanja vrvic v posebne premaze so pomagali pri UV vzdržljivosti, vsi pa vemo, da tudi ti premazi počasi popustijo in tako postane kevlar kar naenkrat izpostavljen velikemu stresu.
Ta material se ne krči kadar ni pod napetostjo, se pa podaljša kadar je izpostavljen napetosti dalj časa.

Na naših zadnjih modelih, od Knighta dalje, smo dobre in slabe lastnosti teh materialov uporabili v prid boljše postavitve vrvic, katera zagotavlja, da je življenjska doba dolžine vrvic kar se da najdaljša.
Nove PPSL Liros Dyneema vrvice so tako postavljene na A in B gurtni, kjer vrvice doživljajo največjo napetost. Dyneema je tam pod napetostjo in tako ostaja v svoji dolžini. Hkrati je ta Dyneema tudi oplaščena, kar pripomore k vidljivosti vrvic na štartu. Na C gurtni pa smo tako postavili kevlarske vrvice, ki imajo boljšo stabilnost pri manjših napetostih. Vrvice na C-jih so večinoma pod zelo majhno napetostjo, tako da se v tej situaciji ne raztegujejo, ampak ostanejo dalj časa v svojih merah. S tem smo lastnosti obeh materialov optimizirali za dolgo življenjsko dobo, z minimalnim trimanjem padala skozi življenjsko dobo krila.

Triple Seven – nič ni naključno

Pictures

Other technologies

OBEN